Soorten foundations, alles wat jij moet weten!

Een foundation is de basislaag van je make-up. Het spreekt dus voor zich dat die basis goed moet zijn om ook de rest van je make-up tot zijn recht te laten komen.

Er is een enorm assortiment beschikbaar op de markt, maar hoe kies je nu een foundation die voldoet aan jouw noden en tegelijkertijd geschikt is voor jouw huidtype? Ik help je graag op weg met deze blog.

Belangrijk om te weten

De kleur en dekking van een foundation wordt bepaald door het pigment dat erin zit. Hoe hoger het percentage van pigment in een product, hoe langer het product houdt op de huid, en hoe minder je nodig hebt om een goede dekking te krijgen. Producten met meer pigment, herken je door de dikkere structuur.

Soorten foundations

Je bent ze ongetwijfeld al tegengekomen in alle vormen en formaten: foundations in stickvorm, in flesjes of in poeders. Maar wat is nu juist het verschil?

Er zijn drie soorten foundations:

  1. Cream producten

  2. Liquids

  3. Poeders

Hoe hoger het percentage van pigment in een product, hoe langer het product houdt op de huid, en hoe minder je nodig hebt om een goede dekking te krijgen.

Cream producten

Cream producten herken je door de vaste structuur. Ze worden gemaakt van silicone, olie of wax en bevatten het hoogste percentage aan pigment, waardoor de houdbaarheid én de dekking uitermate goed is. Ben je op zoek naar een foundation die al jouw flaws verbergt, dan is dit jouw way to go. Ook voor de drogere huidjes is dit een uitstekende keuze. 

Het nadeel van cream producten is dat ze minder gebruiksvriendelijk zijn en soms zwaarder kunnen aanvoelen op de huid. Ze zijn vrij dik van textuur, waardoor je goed moet blenden om het product gelijkmatig te verdelen over het gelaat.

Links: Cream foundations van MUD Cosmetics / Rechts: Full coverage foundation stick van Bellapièrre

Liquids

De meest gekende foundations, zijn waarschijnlijk de liquid foundations. Deze zijn veel vloeibaarder dan de cream foundations. In deze categorie maken we een onderscheid tussen foundations op waterbasis en siliconebasis. 

Producten op siliconebasis krijgen vaak - onterecht - een slechte reputatie. Ze zijn zeker niet per definitie slecht voor de huid, als je opteert voor kwalitatieve producten. Als je een huid hebt die (acné-)gevoeliger is, is de kans mogelijks net íets hoger dat je problemen ondervindt, maar dit is voor iedere huid anders. Over het algemeen hebben foundations op siliconebasis een betere houdbaarheid en dekking dan foundations op waterbasis. 

Producten op siliconebasis kan je herkennen door naar de eerste paar ingrediënten van de ingrediëntenlijst te kijken. Eindigt het ingrediënt op -cone, -methicone of -siloxane? Dan mag je ervan uitgaan dat het product op siliconebasis is.

Foundations op waterbasis hebben een lichtere textuur, en resulteren daardoor vaker in een natuurlijke (sheer) dekking. Let op, het is niet zo dat alle producten die water/aqua bovenaan de ingrediëntenlijst hebben staan, producten zijn op waterbasis. Water is namelijk nodig om een product blendbaar te maken en zal daardoor nagenoeg altijd aanwezig zijn.

Het voordeel van liquid foundations is, dat ze vaak opbouwend zijn. Bovendien zijn ze perfect mengbaar met cream foundations om dé perfecte tint, houdbaarheid of dekking te creëren. Ook als je op zoek bent naar producten die huidverbeterend of -verzorgend werken, zijn er in de liquids heel wat opties te vinden.

De eerste paar ingrediënten van de ingrediëntenlijst verklappen of je een foundation op silicone- of waterbasis hebt.

Eindigt het product op -cone, -methicone of -siloxane? Dan mag je ervan uitgaan dat het product op siliconebasis is. Zo niet, is het een foundation op waterbasis.

Links: Airbrush Flawless foundation van Charlotte Tilbury (siliconebasis) /
Rechts: Studio Radiance Face & Body van MAC Cosmetics (siliconebasis)

Poeder foundations

Poeder foundations komen voor in zowel losse poeders (denk aan de welgekende minerale make-up), of in compacte poedervorm (pressed powders).

Minerale make-up wordt steeds populairder. Deze make-up heeft een lagere houdbaarheid op de huid ten opzichte van een cream of liquid foundation. Voor een alledaagse of snelle look, is dit een goede optie. Deze make-up is voornamelijk geschikt voor personen met een vettere huid. Bij drogere huidjes wordt een primer sterk aangeraden. Poeders hebben iets sneller de neiging om in de fijne lijntjes te kruipen en omdat ze van nature een meer matterend effect hebben, kunnen ze soms ouder doen lijken.

Het verschil met compacte poeders is, dat de houdbaarheid hier iets langer is dan bij de losse poeders, door de formule waaruit ze opgebouwd zijn.

Loose mineral foundation van Cent Pur Cent

En nu proberen maar!

Zoals je hierboven gelezen hebt, kunnen alle foundations die je tegenkomt in de winkel en online, onderverdeeld worden in drie categorieën. Door naar de ingrediëntenlijst te kijken en de structuur van de foundation te voelen, kom je al een heel eind.

Twijfel je nog steeds? Ga na of het merk ook mini-versies verkoopt! Een perfect alternatief om de foundation uitgebreid te testen, zonder er veel geld aan uit te geven. Bij MAC geven ze bijvoorbeeld ook gratis staaltjes mee in de shop, als je hiernaar vraagt. Wie niet waagt, niet wint ;)

Tips voor de applicatie

Eindelijk de perfecte foundation gevonden? Dan volgen hier een aantal tips om het product aan te brengen:

  • Breng de foundation niet rechtstreeks aan op de huid. De kans is groot dat je op deze manier te veel product gebruikt. In plaats daarvan, neem een beetje product op een palletje of op de rug van je hand en breng het met een borstel aan op je gelaat. Zo is het veel gemakkelijker om te doseren en de dekking in dunne lagen op te bouwen. Verdeel het product goed over de borstel, om de foundation gelijkmatig aan te brengen.

  • Dep het product in de huid. Als je het product uitwrijft, riskeer je dat je strepen krijgt en het product wegveegt.

  • Vermijd beauty blenders (tenzij je ze heel regelmatig vervangt). Blenders zijn een broeihaard van bacteriën. Zeker wanneer je die al een hele tijd gebruikt, bestaat de mogelijkheid dat er vanbinnen schimmels groeien. Niet wat we willen dus! Foundation kan je perfect met een borstel, of bij een lichtere textuur zelfs met je handen aanbrengen. Ook wegwerpbare sponsjes zijn een optie. 

  • Om de kleur van de foundation te bepalen, breng je een beetje foundation aan op je kaak en kijk je of de kleur mooi inblendt in de huid. Als dat het geval is, test je ook eens op de wangen en het voorhoofd. Vormt het een mooi geheel met je gelaat, nek én decolleté? Dan heb je de kleur gevonden! Weetje: de nek kan soms wat lichter zijn van kleur dan het gelaat en de decolleté. Laat je hierdoor niet afleiden en warm die achteraf een beetje op met wat bronzer.

  • Werk bij het aanbrengen van foundation van het midden van je gelaat, naar buiten toe. Dit zijn de plaatsen waar vaak het meeste dekking nodig is.

    Wist je trouwens dat een foundation niet per sé dient om je gelaat kleur te geven? Een foundation moet mooi inblenden met de eigen huidskleur en dient om de huid te egaliseren. Kleur en diepte geven aan je gelaat doe je achteraf met een bronzer, contour en eventueel een leuke blush.


Heb je nog vragen over deze blog, of andere beauty topics? Of heb jij een topic voor mijn volgende blog? Stuur mij gerust een mailtje of DM via Instagram!

xoxo Karen